Медена пита


есента пак ни изненада....след неистовата жега в събота....в неделя осъмнахме с -10 градуса от обичайните 35-36...от една страна лятото свърши...с него плажовете, приятните топли вечери на биричка и коктейлчета...но пък да не бъдем песимисти...хладно е , а какво по-благодатно време от това човек да се помотае на топло около фурната и да забърка някоя калорийна бомба като за ханша...все пак ще се показваме чак следващото лято по бански...можем да си го позволим :P
и така на вниманието на любителите кулинари като моя милост предлагам следното сладко изкушение...

Продукти за блатовете:

4 с.л. прясно мляко
4 с.л. течен мед
80 гр.масло
2 яйца
300 гр. пудра захар
500-600 гр. брашно
1 и 1/2 ч.л сода бикарбонат
От нещата по-горе се замесва тесто и се дели на 3 части. В тава с размери 25/45 см. намазнена с олиo и покрита с хартия се изпичат поетапно 3 блата.

Крем:
От
600 мл прясно мляко
6 с.л. грис
варим кремче...

в съд се разбиват
200гр. масло
200 гр. пудра захар до пухкава, снежнобяла маса....

след кто гриса поизстине с непрекъснато бъркане се смесва с маслото и пудрата захар...

и така пристъпваме към подреждането на самата пита....между първите две кори се изсипва крема, а между следващите 2...

1/2 буркан мармалад + 1 детска храна от шипки или касии....
Отгоре се поръсва обилно с пудра захар....добре е да престои няколко часа...казват, че колкото повече стои, толкова по -вкусна става...в къщи това някак си не може да се случи....бай дъ вей(май често го използвам този израз напоследък) рецептата е взета от леля ми и калеко ми, които са страшни кулинари...упс греда снимка няма....Анито я е изтрила незнайно защо...и от компа и от апарата...и сладкиш няма за да го снима...за поука и назидание да направи пак

1 коментара:

Анонимен каза...

това, което търсех, благодаря