ястието е характерно за средния Балкан и често бива бъркано с родопсия пататник.......
Продукти:
за тестото са необходими :
2 чаени чаши вода
1 кубче мая
1 супена лъжица сол
за плънката:
2-3 глави стар лук
1 кг. картофи
ако трябва рецептета да е автентична спираме до тук
....лично аз импровизирах и добавих малко гъбки...
от брашното, маята и солта се замесва меко тесто, оставя се да втасва около 45 мин...
през това време се приготвя плънката...лука на ситно, картофките обелени и на кубчета малко по-едри от тези за мусака, гъбките на филийки....цялата тази история се задушава в малко мазнина на котлона, овкусява се със сол, джоджен и червено пиперче и се отстранява от огъня......изглежда приблизително така...
предполага се че тестото вече е втасало, ако пък домакинята е пъргава и се е справила бързо с плънката може да запали една цигара, да полее цветята на балкона, да смени 2-3 приказки със съседката...изобщо занимания по избор...
и така тестото втаса....намазняваме даното на тавата в която ще печем барабойника, вземаме 2/3 от тестото и разстиламе по дъното на тавата като издърпваме краищата оформяйки нещо като тестена тава....във вътрешността на коята разстиламе плънчицата....
след което от останалато тесто разстиламе кора върху плънката , а онези краища дето ги дърпахме сега ги захлупваме отгоре...общо взето това е цялата работа....измисляме си някаква декорация, мажем с яйчен жълтък и печем в умерена фурна около час...
изпеченият барабойник напръскваме с вода и завиваме с кърпа...престоява така известно време 10-15 минути..после викаме фамилията....снимаме се...
и отиваме на ресторант.... :D шегичка.... режем на парчета и сервираме... Бон апети.....
Ядем, Серем и Мразим.
Преди 1 седмица
2 коментара:
Здравей! Понеже баба ми е от Врачанско - там това го правят с праз лук и домати ...плънката де :)а днес аз добавям гъби и кайма :)
Пробвала съм и с нормални кори за баница :)
Страхотно е, но в удобен момент ще опитат и този барабойник, дето не е пататник :)
:) привет и от мен Neizi_ss...аз също ще се възползвам от идеята ти...целувки
Публикуване на коментар