Петър Дънов “Изворът на доброто”

Едно от качествата на разумния човек е, че той няма страх. Той не мисли какво ще стане с него, какво ще кажат хората за него.



Смешно е да мислите, че ви обичат двама или повече хора. В света само Един може да ви обича, никой друг.



Който пее е силен, който не пее е слаб. Пейте, защото Любовта изисква да пеете. За да живееш, трябва да пееш. Музиката е проводник на истинския живот. Без музика няма култура.



При всяка скръб се ражда нещо ново, велико в човешката душа. Великите идеи се раждат след голяма скръб.



Страданието не е наказание.



Който страда и издържа докрай, той е герой. Който страда, той е герой, от него човек ще стане. Който не страда, от него нищо няма да стане. Дойде ли ви някое изпитание, благодарете на Бога. Изпитанията са привилегия за хората. След всяко изпитание човек придобива нещо хубаво.



Подаръците, които Живата природа дава на човека, това са разумните страдания. В тях се крият опитностите , при които човек се развива. Плод на тези страдания са подтиците, които го карат да расте. На всеки човек са дадени толкова страдания, колкото е нужно за развитието на неговата душа.



Слугата трябва да мине през лош господар, за да оцени добрия господар, когато отиде при него.



Има закон в природата: докато не плачеш, не можеш да растеш. Или ти, или някой друг трябва да плаче за тебе. Ако ти плачеш за някого, помагаш му. Хората гледат на плача като на слабост, а той не е слабост. Няма същество, което да не е плакало.



Човек трябва да е готов да пожертва всичко за Любоста, Мъдростта и Истината.



Свободата идва като резултат на Любовта. Любов, която не прави човека свободен, не е любов.



Не можеш да убедиш хората в нещо. Ако ти сам не вярваш в него не може да събудиш доброто в човека, ако ти нямаш доброто в себе си.



Никога не говорете в отрицателна форма: “Не прави това, не прави зло!” А казвайте: “Прави добро”. Вместо думите “Не лъжи”, кажи: “Говори истината”. Колкото по-малко говорите за отрицателните неща, толкова по-добре. Трябва да говорите за положителното.



Човек трябва да обича знанието, а не да гледа на него като професия.



Не можеш да вярваш, докато нямаш знание и не може да знаеш, докато нямаш вяра.



Считайте, че всичко в света е създадено добре. Считайте, че всичко, което ви се случва, съдейства за вашето добро. Това трябва да залегне дълбоко във вашите умове, сърца, души и воля.



Ако мислите за добър човек, в ума ви ще се яви светлината, а в сърцето ви- топлина. Ако мислите за лош човек, в ума ви ще се яви тъмнина, а в сърцето ви-студ. За каквото мислите, с това се свързвате.